Stadswoningen
SOFTLINE 82 NL

Stadswoningen

Een bouwproject met meerdere gezichten

Zoran Mravunac, M2M Architectuur: “Gevelbeeld is zorgvuldig afgestemd op het Tilburgse straatbeeld.”

Zo veel mogelijk hoogwaardige woningen bouwen op één locatie: dát was de missie voor W&D Vastgoed, M2M Architectuur en Aannemingsbedrijf Lamers bij een project dat in 2018 in Tilburg gerealiseerd werd. Hoofdarchitect Zoran Mravunac: “Het project is voor alle partijen goed: het aantal woningen is gunstig voor de opdrachtgever en de kwaliteit is gunstig voor de kopers en huurders.”

Het project bestaat uit 54 kleinschalige huurappartementen aan de Veldhovenring in Tilburg en 7 grondgebonden stadswoningen aan de Superior De Beerstraat. Op de binnenplaats is een parkeerplaats aangelegd voor de bewoners van beide kanten. Voor het ontwerp deed W&D Vastgoed een beroep op M2M Architectuur, waarmee de ontwikkelaar de afgelopen vijftien jaar al veel heeft samengewerkt.

Optimaal gebruikmaken van de locatie

Mravunac: “W&D Vastgoed wil op één locatie zoveel mogelijk woningen binnen het beoogde segment te realiseren. Uiteraard in overeenstemming met de eisen en wensen van de gemeente. De appartementen zijn kleinschalig: tussen de 35 en 50 m2. In de Superior De Beerstraat zijn grondgebonden stadswoningen ontwikkeld met een klein tuintje, die beter passen in het straatbeeld daar. Bestaande stadswoningen hebben vaak twee woonlagen en een kap, maar binnen de regels van het bestemmingsplan hebben wij toch drie woonlagen mogen bouwen.” Doordat ze voortuintjes hebben, liggen de woningen iets terug ten opzichte van de andere woningen. “Zo lijkt de straat daar ruimtelijker, breder en past de hogere bebouwing beter bij de andere woningen.”

Goede isolatie en kunststof kozijnen

Er is gebouwd volgens de destijds geldende energie-eisen: geen nul-op-de-meterwoningen, maar wel energiezuinig met een standaard cv-installatie. “Dat hebben we kunnen realiseren zonder zonnepanelen. We hebben alle woningen goed geïsoleerd; de buitenmuren en het dak zijn zelfs beter geïsoleerd dan volgens de geldende eisen nodig was. Bovendien is er triple glas toegepast, zowel in de appartementen als de koopwoningen.”

Er is bewust gekozen voor onderhoudsarme afwerkingen: metselwerk in plaats van stucwerk en natuurlijk kunststof kozijnen in zowel de koopwoningen als de appartementen. “We hebben gekozen voor een houtlookprofiel – dus geen vlakke profielen – waardoor het op afstand houten kozijnen lijken. Kunststof hoeft niet geschilderd te worden en de kwaliteit van kunststof is in de afgelopen jaren veel beter geworden. Daarom kiezen wij vaak voor kunststof.”

Speelse vormgeving

In overleg met de gemeente is gekozen voor een hoogwaardige, handgevormde, roodbruine steen. “Daardoor passen deze moderne woningen wel in het straatbeeld. Verder is veel aandacht besteed aan de combinatie van materialen en kleuren bij de keuze voor metselwerk, kozijnen, raamdorpels en Franse balkons.”

De stadswoningen lijken simpel, maar er is goed over nagedacht.” In principe zijn de zeven woningen hetzelfde, maar door te variëren met de ramen en de Franse balkons hebben we het gevelbeeld speelser gemaakt. De ene woning heeft bijvoorbeeld twee Franse balkons en minder ramen, een andere woning heeft juist meer ramen en weer een andere woning heeft een combinatie van een raam en een Frans balkon.”

Esthetisch drie gebouwen

De vormgeving van de appartementen was architectonisch een verhaal apart. “De Veldhovenring is een waardevolle straat, die deel uitmaakt van de cityring van Tilburg. Het gebouw met 54 appartementen moest passen in het straatbeeld. Door toepassing van verschillende stenen en door te spelen met de gevelelementen en de kleur van de kozijnen hebben we er esthetisch drie gebouwen van gemaakt.” De kunststof kozijnen zijn geleverd door Munsterman in Echt. Hierin zijn VEKA profielen SOFTLINE 82 NL met inbouwdiepte 116 mm verwerkt. Bij de appartementen zijn twee kleuren gebruikt: de buitenkozijnen zijn uitgevoerd in RAL 7021 met korrelstructuur en de draaiende delen buiten in RAL 7038 met korrelstructuur. De kozijnen en draaiende delen van de grondgebonden woningen zijn uitgevoerd in RAL 7038 met korrelstructuur.

Kleinschalig en klantgericht

M2M Architectuur werkt veelal voor projectontwikkelaars in de gemeente Tilburg, maar ook in Eindhoven, Den Bosch en Breda. Voor particulieren worden vooral villa’s en vrijstaande woningen ontworpen. Mravunac en zijn compagnon Frank Martens hebben bewust gekozen voor kleinschaligheid. “Goede contacten zijn belangrijk. Ik heb elke dag meerdere malen contact met de tekenaars in ons bedrijf. Bij een groot bedrijf met dertig mensen kan dat eigenlijk niet.” Grote of kleine opdracht? Voor Mravunac maakt ‘t geen verschil. “Elk project is een uitdaging. Ook bij een kleine verbouwing kan het een hele puzzel zijn om te voldoen aan de wensen van de opdrachtgever en aan de geldende regels.” Het draait bij M2M Architectuur om wat de klant wil. “Je hebt collega’s die zeggen: wij weten beter wat goed voor u is. Bij ons is het andersom: wij luisteren goed naar de klant en maken op basis van zijn wensen een ontwerp. Maar we nemen niet alles zomaar over. Anders zijn we alleen tekenaars.”

Projectinformatie

Stadswoningen

Impressies

Stadswoningen
Stadswoningen
Stadswoningen
Stadswoningen
Stadswoningen