Romantische nieuwbouw
SOFTLINE 82 NL

Romantische nieuwbouw

Woningen Echt: traditioneel vakwerk en eigentijdse techniek

Hoe geef je vorm aan nieuwbouw op de grens van de romantische, oude kern van Echt en de zakelijke, naoorlogse uitbreidingswijk? Deze vraag legde woningbouwcorporatie WoonGoed 2-Duizend bij enkele architecten neer. Huub Frencken van Frencken Scholl Architecten verwierf de ontwerpopdracht met zijn visie, die een brug slaat tussen verleden en heden.

De jarenvijftigwoningen aan de Graafstraat en de Bernhardstraat in Echt moesten worden vervangen door nieuwe, levensloopbestendige woningen. “De Graafstraat behoort tot het mooie, oude deel van Echt, maar vanaf de Bernhardstraat kom je in een onpersoonlijk uitbreidingsdeel”, vertelt Frencken. “Dit uitbreidingsdeel is opgezet in de nieuwbouwgedachte van toen. Dat betekent: geschikt voor een groot gezin en zowel voor als achter het huis een tuin. Huishoudens van nu zijn echter kleiner en zij gebruiken tuinen niet meer zoals vroeger. In de 24 uurseconomie hebben mensen geen tijd meer om de tuin bij te houden.” Frencken vond het belangrijk om aan te haken bij het oude centrum. “Dat is immers de plek die mensen het meest blijft aanspreken. Daarom hebben de nieuwe woningen geen voortuin. In de oude straten van Echt lag het trottoir ook direct aan de gevel.”

Stedenbouwkundige inpassing

Voorheen stond er een rijtje woningen in de Graafstraat en een rijtje in de Bernhardstraat. Op de hoek van beide straten bevond zich een lelijk gat. Dat probleem is opgelost door de woningen anders te positioneren. “Er zijn twee blokken met grondgebonden woningen; daartussenin is een appartementenblok geplaatst. De woningbouwcorporatie heeft bovendien een stuk eigen grond toegevoegd aan de openbare ruimte, waardoor aan de voorzijde een leuk pleintje gecreëerd kan worden.”

Investeren in kwaliteit

Aan het uiterlijk van de woningen is zorg besteed. “Elke woning heeft een individuele uitstraling gekregen, met een eigen baksteen, type raam, voordeur en kleuren. Zelfs de gootafwerking is bij elke woning verschillend.” Opdrachtgever WoonGoed 2-Duizend koos consequent voor kwaliteit, met oog voor zowel menselijke als dierlijke bewoners. “In nissen op de kopse gevels zijn zwaluwnestkastjes en vleermuiskasten opgenomen. De woningen zijn voorzien van pv- panelen en in de gevels is hoogwaardige isolatie aangebracht. Met het oog op onderhoudsgemak en duurzaamheid is gekozen voor kunststof kozijnen, waarin HR++ glas is toegepast.”

Kunststof kozijnen met traditionele uitstraling

SOFTLINE 82 NL RETRO van VEKA. “Dit profiel heeft de uitstraling van de kozijnen van vroeger. Om grote glasoppervlakken te verkleinen is gewerkt met roedes: tussenstijltjes in het kozijn die ook mooi passen bij de omgeving.” De kozijnen zijn uitgevoerd in wit en de draaiende delen in groen. “Het wit loopt via het groen over in het donker van het glas: een fraai optisch effect.” Kozijnenfabrikant Munsterman produceert kunststof kozijnen in eigen huis en heeft voor dit project de kleuren met een coating aangebracht. Het bedrijf is gespecialiseerd in deze oppervlaktebehandeling en heeft hierin al 20 jaar ervaring.

Frencken kijkt tevreden terug op de samenwerking met opdrachtgever WoonGoed 2-Duizend en de aannemer, Bouwbedrijf Schroen uit Heythuysen. Ook de bewoners zijn enthousiast. “Logisch, want het gebeurt niet vaak dat aan de rand van het centrum zulke mooie sociale huurwoningen worden gebouwd.”

Innoveren door mix van jong en oud

Met Peter Scholl richtte Huub Frencken meer dan 25 jaar geleden het architectenbureau op dat hun namen draagt. In de afgelopen periode is de bouw enorm veranderd. “De bouw blijft innoveren en als architectenbureau bewegen we mee.” Een goede mix van jonge en oudere vakmensen aan te trekken om kennis en ervaring te delen, is steeds hun policy geweest.

Recentelijk hebben de oprichters twee jongere collega’s bij de leiding betrokken: Rosanne Jansen en Monique Vroomen. Zij zullen per 1 januari 2020 ook mede-eigenaar worden. Voor alle duidelijkheid: Frencken en collega Scholl blijven wel gewoon werken. “We doen dit omdat we ons goed realiseren dat van een architect tegenwoordig andere competenties gevraagd worden dan 25 jaar geleden.” Het lerende vermogen van Frencken Scholl Architecten is een belangrijk voordeel voor opdrachtgevers: “Wij beheersen de nieuwste technieken én het oude vakwerk. Daardoor zijn we een compleet bureau en daar hebben veel opdrachtgevers behoefte aan.” De diversiteit aan projecten op www.frenckenscholl.nl bevestigt het.

Projectinformatie

Romantische nieuwbouw

Impressies

Romantische nieuwbouw
Romantische nieuwbouw
Romantische nieuwbouw
Romantische nieuwbouw
Romantische nieuwbouw