Nul op de meter, na renovatie
SOFTLINE 82 NL

Nul op de meter, na renovatie

Peter Wijen, manager Projecten van Driessens: “We bewijzen graag onze innovatieve kwaliteit”

Pilotproject Zuringhof Tilburg: nul-op-de-meter met SOFTLINE 82 NL AD

De Tilburgse woningcorporatie TBV Wonen onderzoekt de mogelijkheden van de nul-op-de- meter aanpak voor de renovatie van huurwoningen. De aanpak wordt beoordeeld op basis van het pilotproject Zuringhof, dat in mei 2016 werd opgeleverd. Driessens in Panheel, specialist in kozijnvervanging en gevelrenovatie, leverde en monteerde zowel de kunststof kozijnen met triple glas als de aluminium entreepui. Peter Wijen, manager Projecten van Driessens, geeft tekst en uitleg.

Verantwoordelijk voor het project is GreenCore, een samenwerkingsverband van vier Tilburgse bedrijven. “Een van de partners in GreenCore is Remmers Bouwgroep, waarmee we in het verleden regelmatig hebben samengewerkt. Remmers benaderde Driessens om detailleringen te maken en mee te denken over het concept.” Voor Driessens was dit het eerste nul-op-de- meter project, maar geen nieuwe materie. “Dit is ooit begonnen met het inpakken van gevelstucwerk en luchtdicht maken van kozijnen. Tien jaar geleden waren we al betrokken bij projecten voor betere isolatie en upgrading van het energielabel. Nul-op-de-meter is een finetuning van de destijds ingezette weg met de techniek van nu.”

Renovatie

Het pilotproject betrof een appartementencomplex met 4 portiekappartementen. Alle kozijnen en ramen werden vervangen door kunststof kozijnen met triple glas. De vloer (met kruipruimte) en de spouwmuren werden geïsoleerd. De buitengevel werd geïsoleerd met een 290 mm dik isolatiepakket met daarop STO-ecochapes. Tevens werden nieuwe balkons en een nieuwe entree aangebracht. Ook de installaties werden compleet vernieuwd. Bovendien werden zonnepanelen op het dak geplaatst en in de voortuin werden koude-warmtebronnen geslagen. Elk appartement kreeg een eigen warmtepomp en WTW-installatie met condensor ten behoeve van beperkte koeling. De installatie-leidingen door hal, slaapkamers en keuken werden weggewerkt door koven en verlaagde plafonds. Tijdens de hele renovatie bleven de appartementen bewoond.

Planning en communicatie

Er werd gewerkt volgens een gedetailleerde planning. “Vooraf hebben de betrokken disciplines met elkaar overlegd. Daardoor pasten de puzzelstukjes in elkaar, wat resulteerde in een planning van dag 1 t/m 42. Ook de bewoners wisten precies waar ze aan toe waren. TBV Wonen en de aannemer hebben hen goed geïnformeerd.” De planning wierp z’n vruchten af: “Natuurlijk waren incidentele aanpassingen nodig, dat houd je altijd. Maar daar werd open over gecommuniceerd, waardoor er steeds een praktische oplossing gevonden kon worden.”

Keuze voor SOFTLINE 82 NL

Wijen kijkt terug op een interessant project. “Vanaf het begin hebben we meegedacht over het integreren van de aansluiting van de kozijnen en het stelkozijnen naar de gevel. Bovendien is het altijd leerzaam om samen te werken met techneuten van andere bedrijven. Je ziet hoe ze tot verrassende oplossingen komen; dat vergroot je inzicht.” Voor de kunststof kozijnen werd het SOFTLINE 82 NL AD profiel gekozen. “Dit profiel biedt meer mogelijkheden, doordat het zich laat combineren met triple glas en andere zwaardere glaspakketten.”

In afwachting van de evaluatie

Voldoen aan de eisen van de klant was de grote uitdaging in het project. “Er wordt getoetst aan de eisen van de toekomst en als bedrijf wil je weten waar je staat.” Theoretisch gezien voldoen de bijdragen van Driessens en de andere partners aan de eisen: nul-op-de-meter wordt absoluut gehaald. “Maar nu volgt de praktische toetsing nog. Nul-op-de-meter is een goed concept, maar je ziet bij alle pilotprojecten dat de optimale balans met de leefbaarheid nog moet worden gevonden. Als de bewoners van de gerenoveerde appartementen een zomer en een winter hebben meegemaakt, weten we meer.” Wijen is trots op de bijdrage van Driessens. “Het is belangrijk dat we ons innovatieve vermogen tonen, want we willen vooraan staan bij nieuwe ontwikkelingen. De geschiedenis van Driessens gaat terug tot 1796. Het familiebedrijf wordt geleid door de 6e generatie Driessens en de 7e generatie komt er al aan. We mogen er op trots zijn dat een familiebedrijf dit presteert en zien de toekomst met vertrouwen tegemoet.”

Projectinformatie

Nul op de meter, na renovatie

Impressies

Nul op de meter, na renovatie
Nul op de meter, na renovatie
Nul op de meter, na renovatie
Nul op de meter, na renovatie
Nul op de meter, na renovatie