Tiny House in het Fichtelgebergte

Natuurlijke evolutie

Tiny House in het Fichtelgebergte

Mobiel concept wordt wat meer honkvast

De tinyhouse-beweging ontwikkelt zich snel. Ook de initiatiefnemers van het Tiny House Village in het Fichtelgebergte houden hier rekening mee, zo blijkt uit hun geoptimaliseerde ontwerpen. Hun nieuwe huismodel, werktitel "Børk", bevat namelijk tal van praktische bevindingen over wonen in kleine ruimtes. Voor een woning die enerzijds comfortabel is en anderzijds toch consequent gebaseerd is op principes van verbondenheid met de natuur en ecologie.

Mobiliteit is een belangrijk aspect van tiny houses. Heel weinig tiny houses worden echter regelmatig verplaatst. Het nieuwe model is daarom niet langer gebaseerd op een chassis, maar op een stalen frame. Dit betekent dat het nog steeds kan worden verplaatst met een dieplader, maar niet langer onderworpen is aan de strikte gewichtsbeperkingen van een aanhangwagen van 3,5 ton.

De met het nieuwe model gewonnen ruimte is benut voor een betere thermische isolatie van de muren met 16 cm jute en triple beglazing. Voor de vloer zijn polyurethaan isolatieplaten van 12 cm dik gebruikt. Ze hebben een hoog isolerend vermogen en zijn minder gevoelig voor vocht. Al met al is een warmeluchtconvectieverwarming met 1.000 watt voldoende voor thermisch comfort in alle seizoenen. Als groene stroom wordt gebruikt, kan het tiny house uiteindelijk klimaatneutraal worden gebruikt.


Ecologische overwegingen hebben ook een rol gespeeld bij de kamerindeling: anders dan gebruikelijk zijn de slaapplaatsen op de begane grond geplaatst en ligt het woongedeelte op een 110 cm hoge galerij. Zo komt de natuurlijke warmteverdeling overeen met de functionele ruimtes en kan het huis economischer worden verwarmd.

Børk is ontwikkeld als prototype en is in het kader van een workshop in slechts zes dagen door belangstellenden nagebouwd. Als de vraag aanhoudt, denken Philipp Sanders en zijn collega's van Tiny House Village er al over om het huis als bouwpakket aan te bieden.

Projectinformatie

Technisch detail

Meer vloeroppervlak voor een sterkere muurisolatie

De binnenafmetingen van het nieuwe huis wijken slechts in geringe mate af van de gebruikelijke afmetingen voor een tiny house. Het grotere vloeroppervlak werd voornamelijk gebruikt voor de dikkere muurisolatie. Om het interieur licht en natuurlijk te maken, werden de muren van binnenuit betimmerd met wit geglazuurd hout. Voor de vloer bleek dat de constructie beter tegen water beschermd moest worden. Daarom wordt hier een bio-vinyl met Canyon Oak decor gebruikt.

Tiny House in het Fichtelgebergte

Impressies

Terrasdeur in het Tiny House
Zolder met slaapplaats
Ramen met VEKA SPECTRAL oppervlak
Venster in detail