Levensloopbestendige schuurwoning
SOFTLINE 82 NL

Levensloopbestendige schuurwoning

Levensloopbestendig en duurzaam wonen in Sint Isidorushoeve

“Zonlicht op de kozijnen is spectaculair mooi”

Peter (67) en Bea Molema (66) woonden al 20 jaar in een fijn huis in Haaksbergen. Maar omdat ze richting pensioen gingen, wilden ze nog één keer verhuizen. “Naar een kleinere, energieneutrale woning waar we comfortabel kunnen leven, ook wanneer onze mobiliteit afneemt”, zegt Peter.

In 2018 gingen ze aan de slag. “We verkochten eerst ons huis en gingen huren in Haaksbergen”, zegt Bea. “Op onze leeftijd wilden we geen financiële risico’s lopen.”

De ideale plek

Bea vond in Sint Isidorushoeve (gemeente Haaksbergen) een perceel met drie kavels van elk 620 m2. Bea: “Dat vonden we te groot, mede vanwege het budget. Overleg met de verkoper leidde er uiteindelijk toe dat het perceel in vier kavels verkocht werd. Zoals gevraagd kregen wij de hoekkavel van 465 m2. Daardoor hebben we nu vrij uitzicht over de landerijen en weilanden!”

Ontwerp: schuurwoning

De Molema’s wilden uitsluitend met lokale of regionale bedrijven bouwen. Architect Judith Wielens van Focus Architectuur in Sint Isidorushoeve ontwierp het huis. Peter: “Ons programma van eisen was niet zo makkelijk in een kleine woning te passen. Voor gelijkvloers wonen heb je toch een flink grondoppervlak nodig. Met wat passen en meten is dat goed gelukt. Het werd een schuurwoning inclusief garage van 18 meter lang en 10 meter breed.”

Indeling

Op de begane grond is de woonkamer met vide en open keuken met kookeiland. Peter: “Een hobbykeuken: we zijn erg van het hapje en het drankje, samen met familie en vrienden.” Vanuit de woonkamer loopt een gang naar de garage. Hieraan liggen een grote bijkeuken annex waskeuken, een machinekamer, een slaapkamer met inloopkast en openslaande tuindeuren en een badkamer die ook geschikt is voor mensen met fysieke beperkingen. Aan het einde van de gang leidt een deur naar de garage. Ga je links dan kom je bij de toiletgroep en een mahoniehouten open trap naar de verdieping boven de woonkamer. Daar bevinden zich een logeerkamer, een werkruimte en een badkamer. Peter: “Die vide wilden wij graag. In het zitgedeelte kijk je 7 meter naar boven tot in de nok. Bea: “Dat geeft een ruimtelijk effect. Mensen zijn vaak verbaasd over de enorme ruimte binnen; als je de buitenkant ziet, verwacht je dat niet.”

Materiaalkeuze

Voor de bouwkundige realisatie tekende aannemer Martijn Wielens van Wielens B.V. Bouwbedrijf en Asbestsanering, ook uit Sint-Isidorushoeve. Peter: “In overleg met hem hebben we de materialen gekozen. Omdat bij schuurwoningen een uitvoering in donkere kleuren past, kozen we voor zwarte stenen. Op het dak liggen vlakke, zwarte dakpannen en de zonnepanelen zijn in het dak geplaatst. Het dak heeft eenvoudige zinken bakgoten. Allemaal in lijn met de strakke, haast industriële vormgeving die ons voor ogen stond.”

Kozijnen

De keuze van de kozijnen was spannend. Peter: “Hout viel af, want we wilden geen onderhoud meer. Aluminium paste niet in het budget. Over kunststof kozijnen waren we sceptisch, maar volgens de aannemer moesten we het niet zomaar terzijde schuiven. Daarom gingen we op diverse plaatsen kijken, ook bij Serku in Haaksbergen. Jan zum Grotenhof adviseerde ons een modern, strak kozijnprofiel van VEKA, namelijk SOFTLINE 82 NL. De kunststof kozijnen aan de binnenzijde zijn wit, net als de muren. “Op aanraden van Jan kozen we voor de buitenzijde kozijnen met een speciale folie: Earl Platin (metallic). Als de zon op dit metaalachtige antracietgrijs schijnt, zie je verschillende kleurnuances: spectaculair mooi!” Via grote puien en hoge hoekramen komt veel licht binnen. Alle kozijnen hebben dubbelglas, deels in een zonwerende uitvoering. Peter: “Dat kunststof kozijnen recyclebaar zijn en goed isoleren, speelde ook mee bij de keus. We voelen ons er comfortabel bij.”

Energieneutraal

Een gasloos, energieneutraal huis was de inzet. Peter: “Op aanraden van de aannemer schakelden we zelf een installateur in. Dat werd Leo Essink van Essink Technische Installaties in Rietmolen. Zo hadden we een bouwteam: de architect, de aannemer en de installateur. En wij roerden natuurlijk ook ons mondje.” Bea lacht: “Jij vooral!” Wat hield dat in? Peter: “Wij hadden onze eigen ideeën en namen op verschillende momenten de beslissingen. Neem de warmtepomp. De installateur adviseerde over de diverse systemen, maar wij moesten de knoop doorhakken. Het werd een aardwarmtepomp. Die is wel duurder, maar zorgt samen met een laagtemperatuurverwarmingssysteem voor comfortabele warmte, zeker in combinatie met vloerverwarming. Bea: “Met de warmtepomp kan in de zomer ook worden gekoeld.” Een goede beslissing dus? Peter: “We wonen hier nu een jaar en het lijkt erop dat we inderdaad energieneutraal draaien.”

De moeite waard

Het proces van ontwerp tot bouw doormaken is de moeite waard geweest, vinden Bea en Peter. Over elk detail in huis hebben ze nagedacht. Een voorbeeld: de architect werkte een verlichtingsplan voor de woonkamer uit op basis van de sferen en ideeën die hun voor ogen stonden. Peter: “Dat moet je allemaal vóór de bouw regelen, want alles wat je beoogt, staat of valt met de wijze waarop het wordt belicht.” Bij het uitgewerkte verlichtingsplan koos Bea vervolgens de armaturen, die niet zijn opgehangen, maar vooraf bepaalde plaatsen ingebouwd of gemonteerd werden.

Tevreden?

Hoe kijken ze terug op de samenwerking met lokale partners? Bea: “De lijntjes waren kort en er was steeds goed overleg.” Peter: “Dat is het voordeel van een gemeenschap waarin je elkaar kent. Als iedereen z’n best doet, lukt het ook allemaal. Tevreden klanten zijn we.” Tot slot: kunnen ze elk één ding noemen dat het meest bevalt? Bea: “De slaapkamer: omdat ie gezellig ingericht is, redelijk compact en ik zo een prachtige badkamer binnenstap. Daar geniet ik elke dag van.” Peter: “Het huis geeft me een aangenaam, comfortabel gevoel. Het brengt alles bij elkaar: de inrichting waar wij van houden, de temperatuur, het licht en de ruimte. Supermooi!”

Projectinformatie

Levensloopbestendige schuurwoning

Impressies

Levensloopbestendige schuurwoning
Levensloopbestendige schuurwoning
Levensloopbestendige schuurwoning
Levensloopbestendige schuurwoning
Levensloopbestendige schuurwoning