Energieneutraal schoolgebouw

Energieneutraal schoolgebouw

Energielabel Architektengroep Gelderland van G naar A

‘Schoolvoorbeeld’ van verduurzaming

Per 1 januari 2023 moeten kantoorgebouwen in Nederland energielabel C hebben. Architektengroep Gelderland wachtte niet af en pakte al in 2020 het eigen pand grondig aan. Het oude schoolgebouw dat het bureau deelt met een kinderdagverblijf, heeft niet alleen zijn karakteristieke uitstraling behouden, maar voldoet nu ook nog eens aan de eisen van energielabel A.

Architektengroep Gelderland heeft al voor een groot aantal opdrachtgevers verduurzamingsprojecten mogen begeleiden. Het bureau mag zich dan ook koploper op het gebied van verduurzamen en biobased/circulair bouwen noemen. Directeur Robin Velsink: “We hadden dus behoorlijk zicht op de maatregelen en op de kosten die daarbij horen.”

Alles in één keer goed

Het bureau wilde verder gaan dan energielabel C. “C is het minimum, maar wij hebben juist heel bewust gekeken naar verstandige investeringen waarmee we de sprong van C naar A konden maken.” Allereerst werd het gebouw een ‘warme jas’ aangetrokken. “We hebben de gebouwschil geïsoleerd. Gelukkig was er een behoorlijke spouw van acht centimeter, die we volledig na-geïsoleerd hebben. Vervolgens hebben we de kozijnen vervangen door kunststof kozijnen met VEKA SOFTLINE 116 profielen van Cesar Kozijnen in Doetinchem, dat deel uitmaakt van de Wopereis Groep.”

“Omdat de meeste energie via het dak verloren gaat, hebben we het volledige dak door de Wopereis Groep laten vervangen door geïsoleerde sandwichdakelementen. Net als de andere nieuwe onderdelen hebben deze dakelementen qua isolatie zelfs een plusje ten opzichte van de nieuwbouweisen van het huidige Bouwbesluit. Bovendien hebben we nieuwe screens geplaatst. Het kost immers ook energie om binnengekomen warmte weer het pand uit te krijgen.”

Tot slot werd de werkelijke energiebehoefte van het gebouw onder de loep genomen. “We hebben onder meer alle armaturen vervangen door led-armaturen, we hebben nieuwe ventilatoren geplaatst en er zijn door Wopereis Solar 84 pv-panelen op het dak gelegd, die ruim 25.000 Watt piek leveren. Uiteindelijk zijn we zo gebouw-gebonden energieneutraal.”

Kunststof: minder onderhoud, meer uitstraling

De keuze voor kunststof kozijnen lag voor de hand, en niet alleen vanwege de hoge isolatiewaarde. “In ons pand zitten heel veel grote kozijnen. De afgelopen jaren was het schilderwerk een behoorlijke post op de meerjarenonderhoudsbegroting. En ons uitgangspunt was: iedere initiële investering die je nu doet, moet in een lager energieverbruik of in lagere onderhoudskosten terugkomen. Bij het vergelijken van kunststof en aluminium bleek kunststof de beste vervanger voor de houten kozijnen die we hadden. Ons pand is immers een schoolgebouw en het moet qua uitstraling ook een schoolgebouw blijven.” Minder glas was geen optie. “De grote ruimtes met grote glazen puien vinden wij juist heel prettig. Om die reden hebben we het pand ook gekocht.”

“We hebben de te openen elementen wel op een slimmere manier ingevuld, waardoor we nu veel meer spuimogelijkheden hebben. Na een warme dag kunnen we ’s ochtends het gebouw heel snel doorspuien met verse lucht. En dat is in deze tijd met corona een extra voordeel.”

In één middag gefikst

De overlast tijdens de werkzaamheden viel voor 100% mee. Zo was het vervangen van de kozijnen per werkruimte in één middag gebeurd. “De oude kozijnen werden eruit gehaald en twee uur later zat het nieuwe kozijn erin. Dat treintje liep heel soepel.” Dat het zo soepel ging, was ook te danken aan de gedegen voorbereiding en de rol van de Wopereis Groep daarin. “Voor de kozijnen hebben we ruim op tijd een proefopstelling gemaakt door één kozijn te vervangen. Daar hebben we wat van gevonden met elkaar en vervolgens hebben we een keuze gemaakt. Zo kon het proces snel doorgaan.”

Het bureau heeft de toeleveranciers zelf benaderd, uiteraard na een gedegen marktconsultatie. “We hebben binnen ons netwerk partijen gekozen met lokale roots en waar we vertrouwen in hebben. De installatietechniek werd verzorgd door Gotink in Hengelo. Duits Isolatie in Zutphen heeft de spouw en de vloer geïsoleerd. De Wopereis Groep kon zowel het dak als de kozijnen en de pv-panelen leveren. Dat scheelde bij de afstemming en maakte de overlast beheersbaar.”

Subsidie

Voor de hele operatie kreeg het bureau subsidie op basis van de regeling Energie- investeringsaftrek (EIA). Bij de aanvraag daarvan is het bureau goed begeleid door NIBAG en SubVention. Een dergelijke begeleiding kan Robin iedereen aanbevelen. “We doen heel veel duurzame projecten voor woningbouwcorporaties. En dan kan soms het ontbreken van een certificaat al consequenties hebben voor de subsidie. Het luistert allemaal erg nauw.”

Achterhoekse mentaliteit

Architektengroep Gelderland is een veelzijdig en vooral laagdrempelig bureau. “Ik denk dat we in die zin een Achterhoekse mentaliteit hebben. We komen onze afspraken na, we zijn eerlijk in het verwachtingsmanagement en we zijn enthousiast. Bovendien zijn we een architectenbureau en geen ontwerpbureau. We willen uiteraard hele mooie ontwerpen maken, maar we willen ook dat die ontwerpen realiseerbaar, maakbaar en haalbaar zijn.”

Het resultaat van dit project is meer dan een visitekaartje voor het bureau. “Er moet iets veranderen in de gebouwenwereld en met name op het gebied van energieverbruik. Dat moeten we niet alleen roepen, maar dat moeten we ook doen!”

Projectinformatie

Energieneutraal schoolgebouw

Impressies

Energieneutraal schoolgebouw
Energieneutraal schoolgebouw
Energieneutraal schoolgebouw
Energieneutraal schoolgebouw
Energieneutraal schoolgebouw