Actuatoren en sensoren voor ramen, deuren en rolluiken

VEKA ontwikkelt innovatieve smarthome-oplossingen

Actuatoren en sensoren voor ramen, deuren en rolluiken

Smart home is een hot topic. Er is veel belangstelling voor slimme oplossingen die het leven in huis prettiger, veiliger en energiezuiniger maken. Ook VEKA levert een innovatieve bijdrage aan dit snelgroeiende marktsegment. Philipp Kalverkamp, Hoofd Basisontwikkeling bij VEKA, vertelt er meer over.

VEKA is onlangs een samenwerking aangegaan met eQ-3, de fabrikant en ontwikkelaar van Homematic IP. Waarom heeft VEKA eQ-3 als partner gekozen?

“Homematic IP biedt allerlei apparaten en software voor gebouwautomatisering, waaronder ook systemen voor het openen en sluiten van ramen en deuren. Wij hebben alle relevante systemen grondig onderzocht en hebben met veel fabrikanten gesproken. Homematic IP van e-Q3 steekt er bovenuit: het overtreft al onze eisen voor een smarthome-systeem.”

Welke eigenschappen van Homematic IP zijn voor VEKA belangrijk?

“De intuïtieve instelling die ervoor zorgt dat gebruikers, raamfabrikanten en installateurs er heel gemakkelijk mee kunnen omgaan. Belangrijk is ook dat het systeem vrijwel onbeperkt kan worden uitgebreid. Daarnaast staat het borg voor een hoge mate van faalveiligheid. Zelfs als het Access Point uitvalt, blijft het merendeel van de apparaten functioneren via directe communicatie.”

Heeft VEKA ook gekeken naar privacy?

“Uiteraard. Homematic IP is een systeem dat niet om persoonlijke gebruikersgegevens vraagt. Dat is heel belangrijk! Dit betekent dat het bij Homematic IP uitsluitend om de Home Control- oplossingen gaat en niet om het verzamelen van persoonlijke gebruikersgegevens. De VDE (Duitse Vereniging voor Elektrische, Elektronische & Informatietechnologieën) heeft het systeem herhaaldelijk onderscheiden voor zowel apparaat- en gegevensbeveiliging als protocolbeveiliging.”

Hoe ziet de samenwerking van VEKA en e-Q3 eruit?

“VEKA brengt expertise op het gebied van ramen, deuren en zonwering in. Dit betekent dat wij de actuatoren en sensoren voor e-Q3 ontwikkelen. Deze componenten integreert e-Q3 in het systeem van Homematic IP.”

Kun je een concreet voorbeeld geven?

“Wij hebben een nieuwe aandrijving voor het draaikiepraam ontwikkeld. Deze aandrijving maakt automatisch kiepen mogelijk, terwijl de bediening volledig handmatig blijft. De nieuwe aandrijving is heel eenvoudig te installeren; hiervoor is enkel een aangepaste versteviging in het kozijn nodig. De bij conventionele raamaandrijvingen noodzakelijke koppeling tussen de vleugel en het kozijn is dus niet meer nodig. Ook als de nieuwe aandrijving beschadigd raakt, blijft handbediening mogelijk. De raamaandrijving kan worden geïntegreerd in Homematic IP met behulp van een bijbehorende bedieningsmodule. In deze combinatie kunnen ook oplossingen voor automatische ventilatie van slaapkamers of badkamers – afhankelijk van temperatuur, vochtigheid of CO2 – worden gerealiseerd. Combinatie met inbraakbeveiliging is een andere toepassing die voor veel mensen interessant zal zijn. Dankzij geïntegreerde sensoren krijg je dan als huiseigenaar via de smartphone een bericht wanneer er met het raam wordt geknoeid. Deze nieuwe automatiseringsopties zorgen voor meer comfort, veiligheid en energie-efficiëntie.”

Hoe brengt VEKA deze nieuwe producten op de markt?

“De nieuwe automatiseringsproducten voor ramen, deuren en rolluiken worden op de markt gebracht onder het door VEKA opgerichte en geregistreerde merk TEXINO. Hiermee krijgt de nieuwe productlijn voor automatisering een herkenbaar eigen gezicht en een duidelijke positionering.”

Philipp Kalverkamp is van industrieel monteur opgeklommen tot Hoofd Basisontwikkeling van de afdeling Technologie en Innovatie bij VEKA. Hij heeft een bachelor in werktuigbouwkunde en een master in mechatronica: “Ontwerp en ontwikkeling fascineren me al sinds ik als stagiair bij VEKA begon. Automatisering is een van de belangrijkste uitdagingen voor de toekomst geworden. Ons team van vijf ontwikkelt innovatieve, veilige en eenvoudige automatiseringsoplossingen, perfect afgestemd op het VEKA profielsysteem en compatibel met Europa’s toonaangevende smarthome-systeem.”