Marten van der Kooij: ‘Ik miste het werken met kunststof’

Nieuw: MAKO Hefschuifdeuren in Leeuwarden

Marten van der Kooij: ‘Ik miste het werken met kunststof’

Vanuit het dorpje waar hij met zijn vrouw en twee kinderen woont, rijdt Marten van der Kooij (40) in pakweg zes minuten naar zijn fabrieksruimte in Leeuwarden. “Elke dag ga ik met plezier naar mijn werk.” Het is meer dan werk voor hem: eigenlijk heeft hij zijn hobby – werken met kunststof – weer opgepakt. Hij legt uit hoe dat zit en wat zijn plannen zijn met MAKO hefschuifdeuren.

Met kozijnen is hij van jongs af aan vertrouwd. “In het aannemingsbedrijf van mijn vader maakte ik houten kozijnen. Dat was mooi werk.” Voor zijn eerste eigen bedrijf schakelde hij over op kunststof kozijnen. “De vraag naar kunststof kozijnen nam sterk toe; daar zat toekomst in. Ik ging me daarop oriënteren en kwam in aanraking met Adriaan Hakkert, de toenmalige verkoopleider van VEKA Nederland. Hij heeft me meegenomen en begeleid in de kunststofwereld. Zo ben ik bij diverse andere VEKA-verwerkers gaan kijken. Dat was heel interessant en ik besloot kunststof kozijnen te gaan maken.”

Kwaliteit en leverbetrouwbaarheid

Zijn bedrijf, Kooij Kozijnen, startte hij in 2010 zijn eentje. Waarom koos hij destijds, na diverse merken en profielen te hebben onderzocht, voor VEKA? “Om twee redenen. Allereerst het VEKA-profiel: het heeft een mooie, strakke vormgeving en het is van hoogwaardige kwaliteit. De tweede reden is de leverbetrouwbaarheid. Afspraak is afspraak bij VEKA.” Het bedrijf groeide gestaag. Toen Marten het bedrijf in 2021 verkocht, bood het werk aan zes medewerkers in de productie en twee medewerkers op kantoor.

Vrije tijd

Na de verkoop heeft Marten het een tijdje rustig aan gedaan. “Ik ben ook actief in vastgoed. Maar als dat eenmaal loopt, dan heb je daar niet zo veel werk aan.” Na de verkoop van Kooij Kozijnen werd het hem al snel te rustig. “Ik ging bedenken wat ik wilde gaan doen. Algauw realiseerde ik me dat ik het werken met kunststof miste.” In goed overleg met de ondernemer die Kooij Kozijnen van hem had overgenomen, besloot hij zich te specialiseren in het maken van kunststof hefschuifdeuren. “Geen kozijnen, want ik wilde natuurlijk niet in zijn vaarwater komen.”

Wederom VEKA

Dat Marten weer met VEKA ging werken, sprak vanzelf. “Ik heb altijd goede ervaringen met VEKA gehad. En de VEKAMOTION—lijn spreekt me aan. VEKAMOTION heeft een strakke uitstraling. Het is een mooi product waar veel vraag naar is.”

De productie van hefschuifdeuren was nieuw voor hem. “Bij Kooij Kozijnen besteedde ik de productie van hefschuifdeuren uit. Dus nu heb ik me de productietechniek eerst eigen moeten maken. Werken met kunststof was natuurlijk al vertrouwd; ik weet wat je er wel en niet mee kan doen.”

Goede start

In oktober 2022 schreef hij zich in bij de Kamer van Koophandel. In 2023 arriveerden de machines. “In juni heb ik de eerste schuifpui gemaakt. Opdrachten krijg ik veelal van VEKA- verwerkers. Op zijn website staat te lezen dat MAKO ook voor particulieren werkt, maar tot nu toe krijgt hij uitsluitend opdrachten van bedrijven, wat in principe ook zijn voorkeur heeft. “Het is even kijken hoe zich dat ontwikkelt.”

Geen tijd voor andere hobby’s

Marten is blij dat hij deze stap heeft gezet. “Ik wil niet de hele dag achter de computer zitten; het is fijn om lekker fysiek bezig te zijn.” Vooralsnog doet hij alles zelf: van orders aannemen en inplannen tot het bedienen van de machine en de oplevering. “Als dat nodig is, heb ik een zzp’er die bij kan springen.” Er gaat de nodige tijd in zitten en dat is prima. “Wat er aan vrije tijd overschiet, is voor klusjes thuis en activiteiten met het gezin. De kinderen voetballen, dus op zaterdag ben ik op het voetbalveld te vinden.” Wat is zijn ambitie? “Ik wil allereerst de ins en outs van kunststof hefschuifdeuren door en door kennen. Zodat ik het bedrijf ooit kan overdragen aan een opvolger.”