Keurmerk VinylPlus betekent stap vooruit naar circulair bouwen

Keurmerk VinylPlus betekent stap vooruit naar circulair bouwen

Circulair bouwen: voorschrijvende partijen aan zet

Het zijn spannende tijden voor bouwers en opdrachtgevers. Er is werk in overvloed en de markt is rijp voor de transitie naar circulair bouwen. De vraag is alleen: wie neemt bij de transitie het voortouw?

Eén ding is zeker: de Europese pvc-fabrikanten zijn klaar voor de transitie. Met het Europese duurzaamheidsprogramma VinylPlus hebben zij vrijwillig de verplichting op zich genomen om in 2020 800.00 ton per jaar te recyclen. De kunststof-kozijnenindustrie neemt hiervan zo’n 200.000 ton voor haar rekening. Zij onderstreept dit met het nieuwe VinylPlus productlabel: het eerste duurzaamheidskeurmerk voor kunststof kozijnen.

Toetsing d.m.v. externe audit

Het concept voor het VinylPlus-productlabel is mede ontwikkeld door het geaccrediteerde Zweedse Sustainability Institute TNS (The Natural Step). Bedrijven die het VinylPlus- productlabel willen verwerven, moeten aan strenge eisen voldoen. Dit wordt vastgesteld door middel van een externe audit door onafhankelijke derden. Bij de audit is de gerenommeerde Britse organisatie BRE betrokken, die het vermaarde BREEAM-beoordelingssysteem voor het classificeren van de duurzaamheid van gebouwen heeft ontwikkeld.

Nieuwe duurzame opties voor opdrachtgevers en eindgebruikers

Het VinylPlus productlabel komt op het juiste moment. Bedrijven en overheden die bij de ontwikkeling, exploitatie en/of beheer van vastgoed betrokken zijn, willen doorontwikkelen naar circulaire gebouwen. Dat bewijst bijvoorbeeld de snelle groei van Madaster: het kadaster van gebruikte materialen, dat o.a. inzicht geeft in de circulaire en financiële waarde van de materialen die in gebouwen verwerkt zijn.

Met het VinylPlus productlabel maakt de kunststof-kozijnenindustrie waar dat zij in staat is de stap naar circulair bouwen te zetten. Het keurmerk voor kunststof kozijnen biedt namelijk aantoonbare garanties, onder meer ten aanzien van de duurzame inkoop van het profielmateriaal, de energie-geoptimaliseerde productie en het hoge aandeel van gerecycled pvc in het profiel. Dat is goed nieuws voor voorschrijvende partijen: zij kunnen in aanbestedingen de lat voor duurzaamheid hoog leggen. En het is helemaal goed nieuws voor opdrachtgevers en ontwikkelaars: zij kunnen toekomstgerichte keuzes maken, waar zowel de eindgebruikers van nu als de komende generaties profijt van hebben.

VEKA al gecertificeerd

VEKA is een van de eerste bedrijven die het VinylPlus-productlabel mag dragen. De VEKA kozijnprofielsystemen SOFTLINE 70, 76 en 82 (AD, MD en NL) zijn gecertificeerd met het duurzaamheidskeurmerk. Dit werd bekendgemaakt tijdens de Fensterbau Frontale 2018 die eerder dit jaar in Neurenberg (Duitsland) plaatsvond. Andreas Hartleif, CEO van VEKA, nam er het label in ontvangst. De toekenning van het VinylPlus-productlabel onderstreept VEKA’s voortrekkersrol in de kunststof-kozijnenindustrie. VEKA zet zich al tientallen jaren in voor het waarborgen van zowel de kwaliteit als de duurzaamheid van het hightech kunststof kozijn.