“Alleen kwaliteit geeft zekerheid”

Han Temmink, VEKA Area Sales Manager voor Nederland, stelt zich voor

“Alleen kwaliteit geeft zekerheid”

Sinds 1 september is Han Temmink bij VEKA werkzaam als Area Sales Manager voor Nederland. Hiervoor werkte hij onder meer bij TEHA Element Groep, Ventana en Europrovyl. Hoe kijkt hij naar de toekomst? Hoe vult hij zijn rol bij VEKA in? Een introductie.

Als vader van twee kinderen denkt Han regelmatig aan de toekomst. “Vinden m’n kinderen straks een goede plek om te wonen? In wat voor een wereld groeien hun kinderen daarna op? Dat denken levert niets concreets op. Maar gelukkig kan ik zelf een steentje bijdragen aan de toekomst. Want ik werk al twintig jaar in de kunststof-kozijnenindustrie: een eigentijdse branche die zich in de afgelopen periode sterk heeft ontwikkeld, als het gaat om productvernieuwing én duurzaamheid. Ik ben er trots op dat VEKA in deze branche een voortrekkersrol speelt.”

Kunststof kozijnen: helemaal van deze tijd

Als Area Sales Manager zal Han met veel kozijnfabrikanten in contact komen. Hoe overtuigt hij ze van het belang van kunststof kozijnen op basis van VEKA profielen? “Om te beginnen vertel ik over de grote stappen die de kunststof-kozijnenindustrie in de afgelopen decennia heeft gezet. Want de kozijnprofielen van nu zijn niet alleen stijlvol en fraai, maar munten ook nog uit door hun warmte-solerende eigenschappen. In combinatie met de modernste glassoorten leveren ze daardoor topprestaties op het gebied van energiezuinigheid en reductie van de CO2-uitstoot.”

VEKA voor de toekomst

Dat is nog maar het begin van het verhaal. “Kunststof kozijnen zijn herbruikbaar en leveren daardoor een belangrijke bijdrage aan de circulaire economie. Ze zijn dus ideaal voor de renovatie en verduurzaming van oude woningen.” VEKA speelt een belangrijke rol op het gebied van recycling. “VEKA is een recyclingpionier. De al in 1993 opgerichte VEKA recyclingdivisie heeft nu een verwerkingscapaciteit van 100.000 ton per jaar. Bovendien is VEKA actief betrokken bij het Europese duurzaamheidsprogramma VinylPlus. Via VinylPlus heeft de Europese pvc-industrie sinds 2000 6,5 miljoen pvc gerecycled en de uitstoot van bijna 13 miljoen ton CO2 voorkomen.”

In het 10-jarenprogramma 2020-2030 heeft VinylPlus de ambities verder opgeschroefd. “Samen met andere partijen stelt VEKA alles in het werk om ervoor te zorgen dat nóg meer oude pvc-kozijnen beschikbaar komen voor recycling. Dat is belangrijk, zeker nu de Europese Unie zich sterk maakt voor de renovatiegolf. Regeringen van de EU-landen zullen renovatie stimuleren en dus zullen de komende jaren steeds meer oude kozijnen worden vervangen. Daarom blijft VEKA de recyclingdivisie uitbreiden en de technologie optimaliseren. Een goede zaak!”

Last but not least: kwaliteit

In de toekomstige ontwikkelingen speelt volgens Han nóg een factor mee: kwaliteit. “In de renovatiegolf zullen nieuwe kozijnen met veelal zware glaspakketten worden gecombineerd. Deze kozijnen moeten jarenlang probleemloos blijven functioneren. Ze moeten dus robuust en sterk zijn. De keuze van de juiste profielen is daarom cruciaal. Op grond van twintig jaar ervaring ben ik van mening dat er maar één echt goede optie is: dikwandige profielen van Klasse A.”