Venster op het verleden

Geniet van het gastvrije Gent

Venster op het verleden

Komt u naar Gent voor Polyclose? Laat u verrassen door de innovaties van deze trendsettende vakbeurs én ontdek het verleden van Vlaanderen. Maak kennis met monumentale kerken, karakteristieke hofjes en het middeleeuwse Gravensteen. Ontdek de geschiedenis van Gent vanaf het water tijdens een boottocht op de Leie. En geniet vooral ook van wat het gastronomische Gent op de kaart heeft staan.

Wie op de Sint-Michielsbrug in hartje Gent staat, kan in één oogopslag de majestueuze torens van de Sint-Niklaaskerk, het Belfort en de Sint-Baafskathedraal zien. Het is een prachtig plaatje. Maar er is nog meer te ontdekken. Veel meer. Dus boek een hotel (keuze genoeg!) en verken de stad.

Historische plekken

Voor een complete kennismaking met Gent zouden we aan deze hele Raampost nog niet genoeg hebben. We moeten ons helaas beperken tot een aantal tips. Maar die zijn alleszins de moeite waard …

Een bezoek aan de Sint-Baafskathedraal mag zeker niet ontbreken. In deze gotische kathedraal kijkt u uw ogen uit. Naast een indrukwekkend schilderij van Rubens vindt u er het beroemde schilderij van de gebroeders Van Eyck: ‘De Aanbidding van het Lam Gods’, voltooid in 1432. Van over de hele wereld komen mensen naar Gent om dit meesterwerk te bewonderen.

Een ander hoogtepunt, ook letterlijk, is het Belfort. Vanaf deze uitkijktoren waakten van 1442 tot 1869 de torenwachters van Gent over de stad. U kunt de toren beklimmen; een deel met de lift afleggen is ook mogelijk. Het Belfort van Gent staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Wie geïnteresseerd is in de riddertijd, kan zijn hart ophalen in het Gravensteen, een middeleeuwse burcht midden in de stad. Hier ziet u hoe en waar er in de 12e eeuw werd geregeerd, gevochten, recht gesproken en … zelfs gefolterd.

Wandelen en winkelen

Ook op straat is het verleden van Gent te zien en te ervaren. Struin gewoon eens langs de begijnhoven waar vanaf de 13e eeuw godsvruchtige vrouwen woonden. Twee van deze begijnhoven zijn net als het Belfort UNESCO-werelderfgoed. Ook leuk: tijdens een wandeling even stilstaan bij de Dulle Griet, een gigantisch kanon uit de 15e eeuw met een gewicht van dik 12.000 kilo!

En natuurlijk is er in een stad als Gent genoeg te winkelen. Naast de bekende winkelketens vindt u hier ook kleinere winkels met elk hun eigen specialiteit: van petten en hoeden tot en met – natuurlijk – de Belgische bonbons. En voor de liefhebbers van (mier)zoet zijn er de Cuberdons oftewel de Gentse Neuzen.

Musea in Gent

Voor kunst en historie bent u ook welkom in de Gentse musea. Zo is er het Museum voor Schone Kunsten met kunstwerken uit de middeleeuwen tot de 20e eeuw. In het Stadsmuseum van Gent leert u meer over de stad zelf. En het Huis van Alijn is voor velen een feest van de herkenning, dankzij de vele voorwerpen waarmee het leven in de 20e eeuw wordt geschetst.

Tijd voor een pintje

In het middeleeuwse Gent kon je vanuit gezondheidsoverwegingen maar beter bier drinken dan water. Geen wonder dus dat de stad heel wat brouwerijen telde. Het zijn er vandaag de dag een stuk minder, maar hun brouwsels zijn zeker de moeite waard. Maak bijvoorbeeld eens kennis met Gruut, een bijzonder bier waarin hop heeft plaatsgemaakt voor een traditioneel kruidenmengsel. Wilt u in alle rust kunnen genieten van een pintje, neem dan plaats in het gezellige museumcafé bij het Huis van Alijn.

Smakelijk afsluiten

De dag afsluiten met een lekker etentje is in Gent geen kunst. Of u nu kiest voor een culinair hoogstandje of een gezellig hapje in een eetcafé, er is voor elk wat wils. Ook voor de vegetariër die zich graag laat verrassen. Hebt u toch liever vlees? Probeer dan eens de Gentse stoverij, een traditionele stoofpot met Gentse mosterd. Genieten!