Elektronica en digitalisering veranderen de kozijnenbranche

Elektronica en digitalisering veranderen de kozijnenbranche

Fensterbau Frontale 2016: wensen eindgebruikers leidend in ontwikkeling

Elektronica en digitalisering hebben hun intrede gedaan in de kozijnenbranche. Tijdens de Fensterbau Frontale presenteerde VEKA oplossingen die een nieuwe dimensie geven aan kunststof kozijnen voor ramen en deuren. VEKA speelt hiermee in op de veranderende wensen van opdrachtgevers en eindgebruikers.

Ramen en deuren aansturen via een app of afstandsbediening: het is zo te regelen. VEKA raam- en deurprofielen kunnen worden uitgerust met de motoren en bijpassend beslag, zodat diverse functies, zoals openen en sluiten, elektronisch aangestuurd kunnen worden.

Meerwaarde bepalend

Motorisering van functies met aansturing via app of afstandsbediening is dus gemakkelijk te realiseren. Tot welke praktische toepassingen dit zal leiden, is echter moeilijk te zeggen. Opdrachtgevers en eindgebruikers zullen aangeven in welke situatie elektronische aansturing voor hen meerwaarde heeft. Uiteraard zal de VEKA verwerker hierbij graag adviseren.

Eigenschappen als gebruiksgemak en efficiency kunnen het beste van situatie tot situatie beoordeeld worden. Openen en sluiten van een hefschuifdeur via een afstandsbediening is bijvoorbeeld zinvol voor oudere mensen die niet of slechts met veel moeite zware terrasdeuren of balkondeuren kunnen hanteren. Of het motoriseren van een kleine draaikiepvleugel zin heeft, is waarschijnlijk een ander verhaal. Een toepassing die weer wel kansrijk lijkt, is een regensensor die het open- en dichtzetten van ramen regelt op basis van de vochtigheid die wordt waargenomen. In bijvoorbeeld kantoren, ziekenhuizen en verpleeghuizen kan dit heel nuttig zijn.

Het digitale kozijn

Digitalisering is een andere belangrijke ontwikkeling, die VEKA en kozijnfabrikanten tal van mogelijkheden zodat u zich kan onderscheiden in de markt. Het VEKA concept IPS (Intelligent Product Solutions) is speciaal ontwikkeld voor het creëren van meerwaarde binnen de bouwketen. Op de Fensterbau Frontale presenteerde VEKA een digitale technologie die alle partners – van de opdrachtgever tot en met de eindgebruiker – met elkaar verbindt en waarmee de kozijnfabrikant de partners tevens aanvullende services kan bieden. Door een chip in te brengen, kan aan het kozijn een digitaal productgeheugen worden meegegeven. Elk kozijn heeft hiermee een eigen ID. Met toestemming van de kozijnfabrikant kunnen aan het digitale geheugen gegevens worden toegevoegd, die vervolgens door bouwpartners en eindgebruikers uitgelezen kunnen worden. Te denken valt onder meer aan CE-gegevens, garantiegegevens, handleiding, de toegepaste montagewijze in afwijkende situaties en de factuur van de klant. Toevoegen van een functie waarmee de eindgebruikers buitenshuis kan checken of de ramen en deuren van zijn woning gesloten zijn: ook dat is met de chip te regelen.

Toekomstige ontwikkelingen

Welke nieuwe toepassingen elektronica en digitalisering zullen opleveren, laat zich niet voorspellen. Eén ding staat wel vast: VEKA blijft voorop lopen in de ontwikkelingen zodat u zich kan blijven onderscheiden.

Wilt u meer informatie over elektronica en digitalisering? Vraag direct informatie aan!