Hogere eisen aan de thermische en akoestische isolatie van kozijnen

Akoestische isolatie VEKA profielen naar ongekende hoogten

Hogere eisen aan de thermische en akoestische isolatie van kozijnen

Aan de thermische en akoestische isolatie van kozijnen worden steeds hogere eisen gesteld. VEKA blijft daarom investeren in innovatie en productontwikkeling. Op de Fensterbau Frontale toonde VEKA drie sterke staaltjes van thermische en akoestische isolatiekracht. Met de profielsystemen ARTLINE 82, de Multibox (SOFTLINE 70 MB) en SOFTLINE 82 NL heeft VEKA nieuwe standaards gezet.

ARTLINE 82: nu met 4 lagen glas

ARTLINE 82 is het VEKA profielsysteem voor een opvallend, modern gevelbeeld. Een woning met raamkozijnen op basis van ARTLINE 82 ziet er heel anders uit dan een woning met conventionele kozijnen. Wie een woning met ARTLINE 82 vanaf de straatzijde bekijkt, ziet nagenoeg alleen maar glas. Het kozijn blijft nagenoeg onzichtbaar. Dit biedt architecten unieke ontwerp- en toepassingsmogelijkheden.

De optimale functionaliteit van ARTLINE 82 maakt toepassing nog eens extra aantrekkelijk. In combinatie met triple glas werden al hoge thermische en akoestische isolatiewaarden bereikt. Nu heeft VEKA de volgende stap gezet: de combinatie met 4 lagen glas. De thermische isolatiewaarde van deze lichtgewicht beglazing komt uit op Ug=0,3W/m2K. De akoestische isolatiewaarde komt uit op maar liefst 46 dB. Dit maakt ARTLINE 82 tot een markant, stil profiel, dat bijvoorbeeld ideaal is voor drukke stadscentra.

SOFTLINE 70 MB: ventileren én geluid weren

SOFTLINE 70 MB (Multibox) is VEKA’s boxvormige kozijnsysteem. Het heeft een binnen- en een buitenraam en biedt aantrekkelijke mogelijkheden voor klimaatbeheersing in woon- en werkomgeving. Met de Multibox creëert men een comfortabel binnenklimaat door naar behoefte warmte buiten te sluiten of binnen te laten. Het buitengeluid is hierbij geen storende factor, want VEKA ontwikkelde een nieuwe geluidswerende uitvoering. Door het binnen- en buitenraam in de kiepstand in de juiste positie tegenover elkaar te brengen, wordt een aanzienlijke geluidsreductie gerealiseerd: 41 dB geluidswerend. In gesloten toestand is de Multibox 51 dB geluidswerend. Het openen en sluiten van de ramen kan volautomatisch geregeld met behulp van sensoren die de binnentemperatuur, het CO2-gehalte en de luchtvochtigheid registreren. Zonwering kan eveneens in de Multibox en de automatische bediening worden geïntegreerd. De Multibox is bijzonder praktisch voor kantoorruimtes: het klimaat kan optimaal worden geregeld, terwijl het buitengeluid effectief wordt geweerd.

SOFTLINE 82 NL: het stilteprofiel

VEKA ontwikkelde het nieuwe profielsysteem SOFTLINE 82 NL speciaal voor de Nederlandse markt. Met SOFTLINE 82 NL kunnen architecten en bouwers de energiehuishouding naar eigen inzicht inrichten. En is leverbaar in verschillende profielen (SOFTLINE 82 NL, SOFTLINE 82 NL RETRO en SOFTLINE 82 AD). Bij deze profielserie is het mogelijk te variëren met de isolatiewaarde door verschillende versterkingen toe te passen:

met conventionele stalen versterking;

  • thermisch onderbroken versterking met een afstandhouder;
  • stalen versterking die thermisch wordt onderbroken door middel van een geschuimde isolator van polystyreen.
  • De derde uitvoering is een noviteit die de thermische isolatiewaarde van het kozijn aanzienlijk verhoogt, wat ideaal is voor energieneutraal bouwen en nul-op-de-meter. De stijfheid van het kozijn blijft gewoon behouden.

Combinatie met glasdikte 52 mm

Nieuw is ook dat SOFTLINE 82 NL kan worden gecombineerd met glas van 52 mm dik. Hierdoor wordt de mogelijkheid gecreëerd om tot 46 dB geluidswering te realiseren waarbij de thermische isolatie intact blijft. Bovendien kan hiermee een ongekende geluidsreductie worden gerealiseerd van maar liefst 46 dB. SOFTLINE 82 NL is hierdoor het stilste kozijnprofiel op de Nederlandse markt, wat het bij uitstek geschikt maakt voor toepassing in drukbevolkte en geluidsbelastende omgevingen en locaties in de nabijheid van vliegvelden en treinstations.