VEKA kwaliteit

Kwaliteit voor prestaties en duurzaamheid

Kozijnen beïnvloeden de kenmerken van een gebouw op vele manieren. Kenmerken als warmte-isolatie en wooncomfort, maar ook de mogelijkheden in de architectonische vormgeving hangen af van de prestaties van het profielsysteem - en dus uiteindelijk van de kwaliteit van het kozijnprofiel. Daarnaast maakt een hoge profielkwaliteit ook een vlotte productie en installatie mogelijk. VEKA produceert daarom uitsluitend dikwandige kwaliteitsprofielen van klasse A die aantoonbaar meer prestaties leveren. Om deze uitstekende kwaliteit te garanderen, controleert VEKA de hele productieketen strenger en nauwer dan nodig is.

Inhoudsopgave

  • Kozijnen zijn hoogwaardige bouwelementen
  • Voor het kozijnprofiel bestaan talrijke normen
  • De wanddikte maakt het verschil
  • Klasse A profielen bieden meetbaar meer prestaties
  • Meer profiel prestaties betekent betere kwaliteit - VEKA kwaliteit geeft zekerheid

Kozijnen zijn hoogwaardige bouwelementen

Daglicht en naar behoefte frisse lucht in het gebouw toelaten: dat waren de essentiële functies van de eerste kozijnen met glas. Tegenwoordig zijn de eisen veel uitgebreider en diverser. Gebouweigenaren en verwachten doeltreffende warmte-isolatie en duurzame bescherming, tegen weer en wind, tocht, omgevingsgeluid en, last but not least, inbraak. Daarnaast moeten de kozijnen natuurlijk ook mooi zijn en optimaal gebruiksgemak en comfort bieden.

Naast de wensen van de opdrachtgever zijn er aanvullende, specifieke eisen op het gebied van architectuur en kozijnfabricage. Architecten en planners waarderen bijvoorbeeld de diverse ontwerpmogelijkheden die hoogwaardige profielsystemen hun bieden. Kozijnfabrikanten hechten daarentegen veel belang aan stabiele, zeer compatibele profielen die een economische productie en een vlotte montage mogelijk maken. Bij al deze verschillende accenten moet het daarnaast natuurlijk ook mogelijk zijn om probleemloos te voldoen aan de vereisten in wet- en regelgeving.

Voor het kozijnprofiel bestaan talrijke normen

De vraag wat een kwaliteitsprofiel is, kan dus tot enigszins verschillende antwoorden leiden, afhankelijk van het perspectief dat men kiest. Een meer objectief, neutraal perspectief biedt het uitgebreide normenstelsel. Een overvloed aan nationale en Europese normen regelt in detail welke eigenschappen kozijnen en deuren of de profielen en beglazing waarvan deze bouwelementen zijn gemaakt, moeten hebben. Bovendien worden de te gebruiken testmethoden nauwkeurig gespecificeerd.

De norm DIN EN 12608 is van bijzonder belang voor de kunststof kozijnprofielsystemen die de basis vormen voor ramen en deuren. Deze Europese norm behandelt de technische eisen voor profielen van niet-geplastificeerd PVC (PVC-U), de respectievelijke testmethoden en de indeling van deze profielen.

De wanddikte maakt het verschil

In een afzonderlijk deel beschrijft DIN EN 12608 de indeling van de hoofdprofielen volgens de dikte van de buitenwanden, met name aan de zichtbare oppervlakken en in de sponning of aansluitzone. De interactie tussen deze verticale en horizontale wanden is bepalend voor de mechanische stabiliteit van een profiel en daarmee ook voor de dimensionale stabiliteit van het profiel onder belasting en de bruikbaarheid ervan.

De norm DIN EN 12608 onderscheidt drie klassen en definieert daartoe minimale diktes van de buitenwanden. Aan kozijnprofielen van klasse C worden geen eisen gesteld. Voor klasse B moeten de wanden van de zichtbare oppervlakken minimaal 2,5 mm dik zijn, terwijl de wanden in de sponning of aansluiting minimaal 2,0 mm dik moeten zijn. De hoogste eisen gelden voor profielen van klasse A. De zichtbare oppervlakken moeten een wanddikte hebben van minstens 2,8 mm en de buitenoppervlakken in de sponning of aansluiting moeten een dikte hebben van minstens 2,5 mm.

VEKA kwaliteit

Klasse A profielen bieden meetbaar meer prestaties

VEKA kozijnprofielen hebben een buitenwanddikte van 3,0 mm op de zichtbare vlakken en 2,7 mm in de sponning en aansluitzone (tolerantie telkens 0,2 mm). Volgens DIN EN 12608 zijn dit profielsystemen van de hoogste klasse. Bovendien is VEKA in Duitsland zelfs de enige fabrikant die uitsluitend kunststof profielsystemen van klasse A produceert. Om deze bijzonder hoge wanddiktes betrouwbaar te bereiken, gebruikt VEKA bij de profielproductie ongeveer 14 % meer materiaal dan voor profielen van de lagere klasse B voldoende zou zijn.

Dat de grotere wanddikte van klasse A-profielen daadwerkelijk tot betere prestaties leidt, wordt bewezen door uitgebreide metingen. Uit de reeks materiaaltests bij VEKA is gebleken dat kozijnen van klasse A-­profielen een 15-20% hogere hoeksterkte hebben dan die van klasse B-profielen. De dimensionale stabiliteit is ook groter, zoals blijkt uit een 10-12% lagere doorbuiging onder belasting. Ook werd de kracht gemeten die nodig is om schroefverbindingen uit het profiel te trekken: deze is tot 20% groter bij klasse A-profielen dan bij de dunnere klasse B-profielen.

Meer profielprestaties betekenen een betere kwaliteit

Wat betekenen deze resultaten nu voor gebouweigenaren, gebouwgebruikers, architecten en kozijnfabrikanten? Gebouweigenaar en gebouwgebruikers zullen direct profijt hebben van de grotere dimensionale stabiliteit, doordat kozijnen van klasse A-profielen zware functionele beglazing beter kunnen dragen zonder merkbare vervorming. Daardoor zullen zij optimaal ruimtecomfort en duurzaam eersteklas gebruiksgemak ervaren, ook bij elementen met een groot oppervlak. De grote dimensionale stabiliteit betekent bij hoge windbelasting ook een betrouwbare dichtheid. In combinatie met de nauwer sluitende verhoogt dit de inbraakwerendheid: inbrekers zullen aanzienlijk meer moeite moeten doen, als zij het gebouw binnen willen komen.

Voor architecten openen klasse A-profielen bijzonder ruime ontwerpmogelijkheden. Dat klasse A-profielen zelfs bij kleine aanzichtbreedtes een grote stabiliteit hebben, is namelijk een belangrijk pluspunt. Architecten kunnen daardoor royale glasoppervlakken met lage kozijnenverhoudingen combineren om zo ruimtes te ontwerpen die overspoeld worden door licht. Naast de technische voordelen bieden de hoogwaardige profielen ook een esthetisch voordeel: de unieke verscheidenheid van het kleur- en decorprogramma van VEKA. Met klasse A-profielen van VEKA zijn de mogelijkheden voor esthetische vormgeving dus bijna onbeperkt.

De hoge klasse A-kwaliteit biedt kozijnfabrikanten ook verschillende voordelen. Zij kunnen hun klanten bijzonder hoogwaardige kozijnen voor ramen en deuren aanbieden en bovendien profiteren van een schone en veilige verwerking. De sterkere, stabielere profielwanden zorgen namelijk voor minder vervorming tijdens de bewerking, wat resulteert in een hogere maatnauwkeurigheid en schone zaagoppervlakken. Bij het lassen betekent de grotere wanddikte ook meer contactoppervlak voor bijzonder stabiele verbindingen. Ten slotte zorgen de strakkere schroefverbindingen ervoor dat beslagsystemen stevig vast blijven zitten, vele jaren lang.

VEKA kwaliteit biedt veiligheid

Klasse A-profielsystemen van VEKA zijn met hun bijzonder hoge wanddikte de ideale basis voor geraffineerde ontwerpen en een economische kozijnproductie. Daarom houdt VEKA als wereldwijd toonaangevende systeemaanbieder consequent vast aan topkwaliteit. Dit is geen doel op zich, maar een duidelijke prestatiebelofte!

De nakoming van deze belofte garandeert VEKA met een systeem van kwaliteitscontroles dat veel verder gaat dan de in de branche gebruikelijke normen. Bij de levering van de verschillende grondstoffen vinden de eerste controles plaats. Vervolgens worden in de hele productieketen controles uitgevoerd. Vooral het technisch veeleisende extrusieproces wordt nauwlettend in de gaten gehouden: van de exacte naleving van de procesparameters tot de maatnauwkeurigheid van de geëxtrudeerde profielen. Al deze controles zijn strenger: ze vinden plaats met kortere tussenpozen en op meer meetpunten dan de kwaliteitsborging voorschrijft. U kunt dus absoluut vertrouwen op de kwaliteit van VEKA profielen.

VEKA kwaliteit

Streng. Strenger. VEKA!

Kwaliteit is geen doel op zich, maar de garantie voor de grootste planningsvrijheid en een veilige verwerking. Daarom test VEKA strenger en nauwkeuriger dan de kwaliteitsborging voorschrijft.

VEKA
Aantal meetpunten: 20
Tolerantieprofielhoogte: 0,3 mm
Tolerantieprofieldiepte: 0,2 mm
Testcyclus: 2 u

RAL
Aantal meetpunten: 5
Tolerantieprofielhoogte: 0,5 mm
Tolerantieprofieldiepte: 0,3 mm
Testcyclus: 4 uur

Praat met ons!

In een persoonlijk gesprek vertellen wij graag hoe u kunt profiteren van de vele voordelen van VEKA profielsystemen. Stuur ons een e-mail of bel ons; we kijken ernaar uit u te ondersteunen als een sterke partner.