PVC betekent kwaliteit reeds in de productie

PVC betekent kwaliteit reeds in de productie

Profielen van PVC bieden unieke voordelen bij de vervaardiging van ramen en deuren van hoge kwaliteit. De kunststof is een polymeer dat al meer dan 100 jaar wordt gebruikt en nog steeds de tand des tijds doorstaat, niet in de laatste plaats dankzij zijn uitstekende mechanische en technische eigenschappen. Deze maken de extrusie mogelijk van hoogontwikkelde meerkamerprofielen die indruk maken door hun prestaties, verwerkingsveiligheid en ook hun duurzaamheid. Want kunststof ramen en deuren zijn praktisch volledig recyclebaar.

Inhoudsopgave

  • PVC - een van de belangrijkste polymeren
  • Perfecte eigenschappen voor raamproductie
  • Uitgebreide recycleerbaarheid

PVC - een van de belangrijkste polymeren

Onder de raammaterialen is er een duidelijke favoriet: Ongeveer 57% van alle verkochte ramen zijn gemaakt van PVC-profielen. De afkorting staat voor polyvinylchloride, een polymeer. De lange-keten moleculen worden gemaakt door zeer veel identieke basisbouwstenen aan elkaar te koppelen. Alleen door deze koppeling ontstaan de waardevolle gebruikseigenschappen: terwijl de basisbouwsteen vinylchloride een zeer reactief gas is, is PVC een uiterst robuuste en ook chemisch zeer stabiele vaste stof.

Ondanks zijn moderne prestaties is PVC een van de oudste kunststoffen die er bestaan. In die tijd bestudeerden chemici intensief de structuur van natuurlijke moleculen en ontdekten dat sommige daarvan bestonden uit duizenden identieke bouwstenen, zoals natuurrubber of cellulose, een essentieel bestanddeel van hout en katoen. Op basis van dit principe experimenteerden zij met de productie van kunstmatige polymeren - en stuitten onder meer op PVC. Het feit dat het technische nut ervan pas 80 jaar later werd erkend, kan achteraf verrassend zijn: tegenwoordig is PVC na polyethyleen en polypropyleen het derde belangrijkste product van de polymeerchemie - jaarlijks wordt wereldwijd ongeveer 40 miljoen ton van de kunststof geproduceerd.

PVC

Een bewezen en gewaardeerd materiaal

PVC in zijn vaste vorm, hard PVC, wordt niet alleen gebruikt voor de productie van raam- en deurprofielen. De bijzondere voordelen ervan komen tot uiting in bouwproducten, maar ook in vele andere toepassingsgebieden.

PVC-U Scheepsbouw
PVC-scheepsbouw
PVC winkelinrichting
PVC-buizen

Perfecte eigenschappen voor raamproductie

Afhankelijk van de toepassing wordt een van de twee basisvarianten van PVC gebruikt. Zacht PVC is bijzonder soepel omdat het tot 40% weekmaker bevat. Belangrijke producten die van deze PVC-variant worden gemaakt zijn infuus- en bloedzakken, katheters en andere medische producten. Anderzijds wordt hard PVC, dat geen weekmakers bevat, gebruikt voor de extrusie van raamprofielen en andere bouwproducten waarbij maatvastheid belangrijk is.

Kwaliteitsprofielen van VEKA worden gekenmerkt door uitgebreid geoptimaliseerde eigenschappen. Naast de uitstekende materiaalsterkte, die samen met de wanddiktes van klasse A een veilige verwerking garandeert, omvatten deze ook een hoge weerbestendigheid en een hoge weerstand tegen luchtverontreinigende stoffen en andere milieu-invloeden. VEKA bereikt deze kenmerken door kleine hoeveelheden additieven toe te voegen aan het harde PVC vóór de extrusie. Alle relevante eigenschappen van de profielen worden ook onderworpen aan een kwaliteitscontrole volgens RAL-GZ 716/1, deel 1.

Materiaal
PVC als materiaal

Procesveiligheid door nauwkeurig gecontroleerde eigenschappen

"Vormmassa volgens ISO 1163-PVC-U, EDLP, 082-25-T23".

Uitleg:
U = weekmakervrij

E = extrusiemengsel
D = poeder
L = licht- en weerstabilisator
P = slagvast

082 = Vicat verwekingstemperatuur in °C
25 = kerfslagsterkte in kJ/m²
T23 = elasticiteitsmodulus in 100 MPa

Uitgebreide recycleerbaarheid

Bijna alle technisch relevante kunststoffen zijn niet of slechts uiterst langzaam biologisch afbreekbaar. PVC is geen uitzondering. Aangezien PVC-profielen van oude ramen en deuren op een stortplaats hun volume duurzaam behouden, is deze vorm van verwijdering in veel Europese landen niet langer toegestaan. Nog veel te vaak worden de profielen in plaats daarvan verbrand.

De gunstige eigenschappen van PVC als materiaal openen in feite een veel duurzamer alternatief: oude kunststof ramen en deuren, rolluikprofielen en productieresten van PVC kunnen bijna volledig worden gerecycleerd. VEKA is een pionier op dit gebied en heeft sinds 1993 een aantal efficiënte recyclinginstallaties in Duitsland, Engeland en Frankrijk gebouwd. In Duitsland is de systeemaanbieder ook stichtend lid van Rewindo. Met het handige inzamelsysteem kunnen raamfabrikanten hun klanten aantoonbaar de beste duurzaamheid bieden met moderne PVC ramen en deuren.