Recycling
Recycling

Gesloten kringloop voor kozijnen

Onze bedrijfsstrategie volgt het principe ‘handelen op een manier die geschikt is voor kleinkinderen’. Een belangrijk aspect hiervan is het duurzame gebruik van het PVC-U materiaal waarvan VEKA profielen gemaakt worden. Om een gesloten materiaalkringloop te garanderen, hebben wij VEKA Milieutechniek al in 1993 opgericht. In de daarop volgende decennia hebben we een eigen efficiënte infrastructuur opgebouwd, waarin oude kozijnen en PVC-productieresten professioneel worden verwerkt: van inzameling en sortering tot materiaalrecycling.

Als pionier op het gebied van PVC-recycling hebben wij ons consequent toegelegd op de recycling van productieresten en oude kunststof kozijnen. Al meer dan 25 jaar exploiteren wij de grootste en modernste PVC-recyclingfabriek van Europa in Thüringen. Met nevenvestigingen in Frankrijk en Groot-Brittannië is het VEKA Recycling Verbund de grootste recycler van end-of-life kunststof kozijnen in Europa.

Service voor de kozijnindustrie

https://www.veka-ut.de

Het kunststof kozijn is het enige bouwproduct waarvoor een gecontroleerde recyclingcyclus is ingericht. Hierin worden oude kozijnen verwerkt tot grondstof voor nieuwe kozijnen. Deze gesloten recyclingcyclus is niet alleen een belangrijk argument voor het kunststof kozijn als duurzaam product, maar is ook een noodzaak vanwege de strengere voorschriften voor de verwijdering van bouwafval.

Meer dan 1.500 kozijnfabrikanten en verwijderingsbedrijven voeren oude kozijnen en productieafval al professioneel af via VEKA Milieutechniek. Wij zorgen voor de nodige infrastructuur en logistiek en regelen de rest:

  • Recyclingbakken van geschikte grootte;
  • inzameling conform wet- en regelgeving;
  • ruwe verwijdering van de beglazing (meer is niet nodig);
  • metaal kan in de kozijnen blijven zitten;
  • kozijnen hoeven niet op kleur te worden gesorteerd.

VEKA milieutechniek

Wij ondersteunen ook kozijnfabrikanten om hun dealers bij het recyclingnetwerk te betrekken, bijvoorbeeld met een stimuleringsprogramma dat zelfs de kleinste hoeveelheden oude kozijnen beloont.

Lees hier meer over onze aanbiedingen voor de recycling van kunststof kozijnen voor kozijnfabrikanten:

VEKA milieutechniek

Promoot recycling, verhoog de volumes!

Recycling van één miljoen ton PVC per jaar in 2030: dat is de verplichting waaraan de Europese PVC-industrie zich vrijwillig heeft gecommitteerd. Via ons lidmaatschap van EPPA (de Europese vereniging van producenten van PVC-profielen) en onze deelname aan de initiatieven VinylPlus en Rewindo hebben wij hierin een belangrijk aandeel. Zo willen wij ervoor zorgen dat de Europese kozijnindustrie met 450.000 ton gerecycled PVC in 2030 een grote bijdrage levert aan het bereiken van dit belangrijke doel. Ook u kunt uw bijdrage leveren door oude kozijnen en productieafval consequent terug te brengen in de materiaalkringloop!

Circulaire economie Recycling & Compound

Het VEKA Recycling Verbund concentreert zich op de materiële recycling van PVC-U dat afkomstig is uit kozijnen: dat wil zeggen recycling zonder verbranding. We richten ons hierbij op productieafval uit de kozijnenindustrie (postindustriële recycling) en afgedankte oude kozijnen (post-consumentenrecycling).

Ondertussen heeft ons recyclingnetwerk al 780.000 ton CO2 bespaard. De gerecyclede kunststof is van zo'n hoge kwaliteit dat er nieuwe, duurzame kunststof kozijnen van kunnen worden gemaakt. Daardoor zijn er nu al 40.000.000 kozijnen met gerecyclede kunststof in omloop.

Recyclingcycli bij VEKA