Esthetiek door raamontwerp

Esthetiek door kozijnontwerp

Tegenwoordig beschikken architecten over een groot aantal ontwerpmogelijkheden om hun ideeën uit te voeren. Het raamontwerp speelt hierbij een belangrijke rol. Dit was niet altijd het geval. Nog maar enkele decennia geleden waren bouwheren vooral geïnteresseerd in de technische eigenschappen van hun ramen. Tegenwoordig worden ramen daarentegen steeds enthousiaster gebruikt als visueel en stijlbepalend bouwelement. Het is bijzonder gemakkelijk om individuele accenten te zetten door het kleurontwerp van de ramen - vooral met vinyl ramen. Hiervoor is een breed scala aan oppervlaktemogelijkheden beschikbaar. Naast beproefde kleur- en decoratiefolies omvat het ook een innovatief designoppervlak en oppervlakken van elegant aluminium.

Inhoudsopgave

  • Ontwerpen met en op het raakvlak
  • Ruimte voor consistente ontwerpen
  • De ideale manier om esthetische ramen te ontwerpen

Ontwerpen met en op het raakvlak

Ruimte voor lichtinval, goede warmte-isolatiewaarden en lage kosten: dat waren in de jaren zeventig nog de belangrijkste criteria waaraan het raam als interface tussen binnen en buiten moest voldoen. De belangrijkste uitgangspunten voor de architectonische afstemming waren de kenmerken van vorm, verhouding en rangschikking in de voorgevel van het gebouw.

Vooral de diverse mogelijkheden van vormgeving met gekleurde ramen werden zelden gebruikt. Geen wonder dus dat er een zekere monotonie ontstond bij het bekijken van de ramen: kunststof ramen waren meestal wit, aluminium ramen donkergrijs geanodiseerd en houten kozijnen ofwel beglaasd ofwel ondoorzichtig wit geschilderd.

Ruimte voor consistente ontwerpen

Sinds enige tijd verandert de situatie ten goede. Eigenaren hechten steeds meer belang aan een aantrekkelijk uiterlijk van hun nieuwe of gerenoveerde woning. Dit kan zowel in particuliere woningen als in commerciële gebouwen worden waargenomen. Het ontwerp van ramen is diverser geworden.

Wanneer een coherente, hoogwaardige indruk vereist is, kunnen architecten nu steeds vaker kiezen uit verschillende oppervlaktemogelijkheden voor ramen en deuren. En zo opent de sterke trend naar kleur geheel nieuwe mogelijkheden voor de architectuur: krachtige kleuren als zelfbewust statement, subtiele tinten als elegant understatement of metalen oppervlakken met hun hoogwaardige uitstraling.

Raamontwerp à la carte

Ruimte voor ontwerp

PVC-U ramen van VEKA openen een unieke verscheidenheid van esthetisch raamdesign voor de architectuur. Hoogwaardige kleur- en decoratiefolies, elegante aluminium gevelplaten of het fascinerende designoppervlak VEKA SPECTRAL: elke oplossing heeft zijn eigen facetten.

Esthetische referenties
Esthetische referenties
Esthetische referenties
Esthetische referenties

De ideale manier om esthetische ramen te ontwerpen

Als wereldwijd toonaangevende fabrikant van kunststof raam- en deurprofielen zet VEKA zich in om architecten te ondersteunen bij de realisatie van hun ideeën. Om deze reden is het aanbod van VEKA aan oppervlaktemogelijkheden bijzonder uitgebreid.

Decoratieve folies
Bewezen diversiteit

Kleur- en decoratiefolies

Het lamineren van raamprofielen in folie is een reeds lang bestaande en voortdurend verder ontwikkelde techniek. VEKA gebruikt uitsluitend hoogwaardige kleur- en decoratiefolies van gerenommeerde fabrikanten. Het resultaat is een product van topkwaliteit dat tientallen jaren bestand is tegen weersinvloeden en milieu-invloeden zoals vocht en UV-straling.

VEKA biedt momenteel meer dan 60 kleur- en decoratiefolies aan - van klassiek tot modern. De buitenkant en de binnenkant van het raam kunnen ook verschillend worden gefolied.

Praat met ons!

Onze bouwkundige adviseurs sturen u graag voorbeeldcompartimenten toe en leggen u in een persoonlijk gesprek de vele manieren uit waarop VEKA-systemen kunnen worden gebruikt om optimale oplossingen voor uw projecten te creëren. Stuur ons een e-mail of bel ons - we kijken ernaar uit u te ondersteunen in uw werk.