Luten Kunststof Kozijnen Fabriek verhoogt productiesnelheid

Vraag naar kunststof kozijnen blijft toenemen

Luten Kunststof Kozijnen Fabriek verhoogt productiesnelheid

Het begin van de coronaperiode zorgde even voor een dipje. Daarna piekten de verkopen en bleef de topdrukte bij Luten Kunststof Kozijnen Fabriek in Heiloo aanhouden. “Op zaterdagen werken we door”, zegt Mieke Luten.

Tussen de bedrijven door werd nog ‘even’ een nieuwe bedrijfsruimte gerealiseerd. Het nieuwe bedrijfspand ligt op zo’n 500 meter van het vorige pand en is sinds december 2020 in gebruik. “We beschikken hier over 2.200 m2; het pand is drie keer zo groot als het vorige.”

Opslag weer optimaal

Na de laatste uitbreiding in 2011 was het bedrijf opnieuw uit z’n jasje gegroeid. “Het machinepark werd in de afgelopen jaren groter. Daardoor werd de werkruimte te krap en de routing inefficiënt. Binnen hadden we soms te weinig opslagruimte; we bewaarden de profielen dan noodgedwongen buiten.” Het ruimtegebrek is nu verleden tijd. “We hebben weer volledig zicht op onze voorraden.”

Productie opgevoerd

De productie heeft ook weer genoeg armslag. Dat is nodig, want de vraag naar kunststof kozijnen blijft stijgen. “Steeds meer mensen zien het als het product van de toekomst. Daarom hebben we geïnvesteerd in een geautomatiseerd voorbewerkingsstation, waarmee we de productie kunnen versnellen. Dat is ook nodig, want personeel voor de productie is niet te krijgen.” Het voorbewerkingsstation wordt in september geplaatst. “

Showroom up-to-date

Twee lichtstraten en veel raamkozijnen geven het nieuwe pand een lichte uitstraling. “Een prettige werkomgeving”, aldus Mieke. “En in de showroom komen de verschillende kleuren van de VEKA kozijnprofielen mooi duidelijk uit.” Luten Kunststof Kozijnen Fabriek werkt uitsluitend voor de zakelijke markt. “De showroom is een service voor onze klanten. Hun opdrachtgevers zijn vaak particulieren. Op afspraak kunnen ze bij ons komen om inspiratie op te doen en meer informatie over kunststof kozijnen te krijgen.”

Positieve reacties

Het ondernemersechtpaar Mieke en André heeft de nieuwbouw in eigen beheer uitgevoerd. “We hebben eerst naar bestaande bedrijfspanden gekeken. Omdat we dicht bij het vorige pand wilden blijven, besloten we de sprong te wagen.” Daar hebben ze geen spijt van. “Samen met de architect en onze leveranciers zijn we tot een schitterend resultaat gekomen. Het is gaaf: de stenen, de beplating, de kleur en de indeling van de kozijnen gekozen en de reclameletters: we hebben het zelf uitgekozen en het klopt allemaal! Van mensen uit het dorp krijgen we ook positieve reacties.”

Geschiedenis

De nieuwbouw markeert een nieuwe fase in de ontwikkeling van het bedrijf, dat Gerard Luten in 1987 oprichtte. “Het was destijds een montagebedrijf. André werkt eerst in de bouw en kwam in het bedrijf toen m’n schoonvader een paar extra paar handen kon gebruiken. Dat ging heel goed. Kozijnen met VEKA profielen haalden ze in Duitsland. Steeds meer aannemers uit de omgeving vroegen of ze dat ook voor hen wilden doen. Adriaan Hakkert hoorde daarvan en opperde het idee dat ze een eigen productielijn voor kunststof kozijnen zouden beginnen. Die uitdaging zag André wil zitten.”

De productielijn werd in 2005 opgestart. “Een gat in de markt: de vraag van lokale aannemers was enorm en al snel kwamen er klanten van buiten de regio bij. Het bedrijf groeide hard. Omdat de combinatie van montage en productie te druk werd, werd in 2006 besloten om uitsluitend als productiebedrijf verder te gaan.”

Focus op kwaliteit

Mieke kwam wat later in het bedrijf. “Vanwege een samenloop van omstandigheden besloot ik mijn baan als officemanager bij een reisbureau op te zeggen. Grappig: destijds wist ik nog niets van kunststof kozijnen. Nu doe ik de administratie en de inkoop en ben ik aanspreekpunt voor los glas, gevelbekleding en andere zaken.”

Miekes schoonvader heeft zich inmiddels uit het bedrijf teruggetrokken. “André regelt de productie. Hij is continu bij het productieproces betrokken, controleert alles en kan direct inspringen als dat nodig is. Dat is bepalend voor de kwaliteit van ons product!” Samenwerken met je man, is dat niet lastig? “We hebben ieder ons eigen ding: hij de productie en ik op kantoor. Onze kinderen zijn er inmiddels ook aan gewend. En natuurlijk kan ik ‘m af en toe wel prakken”, lacht ze. “Maar voordelen heeft het ook. We weten allebei precies hoe het gaat en waarvoor we werken. En we kunnen gewoon direct tegen elkaar zeggen: hé joh, regel dit effe voor me!”