PVC ramen

PVC: de basis voor duurzame kwaliteitsramen

Moderne kunststof ramen en deuren zijn gemaakt van PVC-profielen. Het polymeer maakt gebruik van het in de natuur gebruikelijke principe om vele kleine bouwstenen te combineren tot een groot geheel met nieuwe eigenschappen. In het geval van PVC zijn dat vooral sterkte en weerstand tegen vele invloedsfactoren, maar ook de mogelijkheid om bijna naar believen te worden gevormd. Een ander voordeel: voordelige raam- en deurprofielen van PVC kunnen uitstekend worden gerecycled en gebruikt voor de productie van nieuwe profielen.

Inhoudsopgave

  • Een goed idee - afgekeken van de natuur
  • PVC is een hoogwaardig materiaal
  • Recycling: oud wordt nieuw

Een goed idee - afgekeken van de natuur

In het geval van kunststof ramen worden het kozijn en de vleugel gemaakt van profielen die uit PVC bestaan. De afkorting staat voor polyvinylchloride en dus voor een van de meest gewilde kunststoffen ter wereld. Alleen polyethyleen en polypropyleen worden in grotere hoeveelheden geproduceerd. Wat al deze stoffen gemeen hebben is dat ze ontstaan door een keten van talloze identieke basisbouwstenen tot grote moleculen. Het is opmerkelijk dat de fysische en chemische eigenschappen daarbij aanzienlijk veranderen. In het geval van PVC is de basisbouwsteen, vinylchloride, gasvormig en reageert gemakkelijk met andere verbindingen. Het daaruit gevormde polymeer is daarentegen een in alle opzichten zeer stabiele vaste stof.

Dergelijke polymeren komen veel voor in de natuur. Voorbeelden zijn cellulose, dat door de mens wordt gebruikt in de vorm van hout, papier en katoen, of natuurlijk rubber. In de 19e eeuw begonnen chemici dergelijke natuurlijke polymeren te modificeren om materialen met nieuwe eigenschappen te verkrijgen, waaronder celluloid, viscose en rubber. Tegelijkertijd probeerden zij echter uit eenvoudige basismaterialen geheel nieuwe polymeren te maken. Een van de eerste kunstmatig gecreëerde polymeren was PVC in 1835. Toen nog een curiositeit, het nut ervan werd pas 80 jaar later ingezien. Momenteel bedraagt de jaarlijkse wereldproductie ongeveer 40 miljoen ton, waarbij alle kunststoffen samen goed zijn voor ongeveer 400 miljoen ton.

PVC

Eén materiaal, vele toepassingen

PVC wordt gebruikt in een groot aantal producten. De grote voordelen ervan zijn de hoge mechanische en chemische stabiliteit, maar ook het feit dat het bij de vervaardiging van producten in vrijwel elke vorm kan worden gebracht.

PVC-scheepsbouw
PVC-scheepsbouw
PVC winkelinrichting
PVC-buizen

PVC is een hoogwaardig materiaal

PVC heeft een relatief lage prijs in vergelijking met aluminium en hout. De kunststof wordt tegenwoordig in twee varianten gebruikt. Een daarvan is zogenaamd zacht PVC, dat bijvoorbeeld wordt gebruikt in dekzeilen en in medische producten zoals infuusslangen of bloedzakken. Dit materiaal krijgt zijn bijzondere soepelheid door een hoog aandeel weekmakers. VEKA gebruikt daarentegen volledig weekmakervrij hard PVC voor de productie van uiterst stabiele raam- en deurprofielen.

Om de eigenschappen van hard PVC nog verder te verbeteren, gebruikt VEKA een sterk ontwikkelde formulering die kleine hoeveelheden zorgvuldig op elkaar afgestemde additieven bevat. Het resultaat zijn kwaliteitsprofielen die naast hun mechanische stabiliteit zeer slagvast, kerf- en slijtvast zijn, bestand zijn tegen UV-straling en chemische milieu-invloeden en - een ander belangrijk aspect - door de raamfabrikant nauwkeurig kunnen worden verwerkt.

Recycling: oud wordt nieuw

PVC heeft één eigenschap gemeen met bijna alle kunststoffen: Het is niet biologisch afbreekbaar. Tijdens de levensduur van een raam of deur is deze duurzaamheid zeker wenselijk, omdat de profielen hierdoor tientallen jaren hun mooie, gladde oppervlak behouden. Na gebruik betekent dit echter: de profielen worden niet afgebroken, zodat ze permanent kostbare stortplaatsruimte in beslag zouden nemen. Als ze worden verwijderd, gebeurt dat meestal in de vorm van energieterugwinning in afvalverbrandingsinstallaties.

Maar gelukkig is dat niet nodig, want kunststof ramen en deuren kunnen uitstekend worden gerecycled. Al in 1993 heeft VEKA als pionier op het gebied van recycling aangetoond dat PVC-recycling gemakkelijk uitvoerbaar is. De oude ramen en deuren worden eerst grof versnipperd en andere recycleerbare materialen zoals metaal, glas en afdichtingsrubber worden gescheiden. Het resterende PVC wordt dan verder verkleind en automatisch op kleur gesorteerd. Het resultaat is een vrijwel ongemengd recyclaat dat rechtstreeks kan worden gebruikt voor de productie van nieuwe profielen. De materiaalkringloop van het PVC wordt zo gesloten.